30 January 2013

Ready Stock Uzma Soft Headband

Assalamualaikum =)

Kejap je dah hujung bulan Januari kan?
Bulan depan dah genap 3 tahun saya bisnes online.

Oklah, bukan nak membebel cuma sekadar nak hapdate belog je.
Kesian blog ni. Tuannya dah datang penyakit "Mim". Ohhh tidakkk!!!
Setiap kali saya "Mim" , saya mesti ingat kata-kata Datuk Dr Fadzhilah Kamsah.

"Kita perlu berubah setiap 3 hari, kalau tak berubah jugak maka kita akan kekal dengan sikap sedemikian".

Lebih kurang ginilah, bukan bulat-bulat kata-katanya. Janji point sampai. heee...
Sudah, sudah!

Sekarang saya nak bagitau, adalah sikit saya buat ready stock item yang dah lama saya keluarkan tapi alhamdulillah ada je permintaan. Memotong dah lama tapi baru semalam siapkan.


Saya buat 2 dozen je. Sebenarnya dah potong untuk 4 dozen tiba-tiba stok headbandnya habisshhhh!!!
Dah terbantut...
Saya tukar nama soft headband ni jugak. Dulu main bantai je letak nama tapi bila nak buat bentuk lain dah tak tau nak bagi nama apa. Alaaa bukan kena saman pun tukar nama so tukar jela kan. hihihihi...

Daripada kata taknak membebel tiba-tiba rasa nak membebel pulak. Saya nak sambung sikitlah.
Pagi tadi suami saya pegi perjumpaan untuk pegawai bertugas masa pilihanraya nanti. Macam biasalah suami saya ni, balik rumah je pot pet pot pet mulut dia cerita dari A sampai Z. hihihi...

Masa suami saya pot pet pot pet tu, dalam kepala saya teringat pilihanraya sebelum ni tahun 2008 kan kalau tak silap? Tu la kali pertama saya mengundi sebagai rakyat Malaysia. Cewahh! Tapi ada jugak kebengongannya masa tu. Bila diingat balik, aishhhh kelakar+malu pun ada. Orang lepas pangkah terus lipat kat meja tertutup tu kan? Tapi saya, dah pangkah terus bawak kertas tu sambil jalan sambil lipat, sampai depan tong tu baru siap lipat...tak ke haru. Memang laju jela proses saya memangkah masa tu. Dahlah pulak kat dalam tu cikgu-cikgu sekolah saya pulak tu. Ok, pada korang mungkin biasa. Tapi undi tu kan rahsia. Kalau sambil jalan sambil lipat sah-sah lah pemerhati nampak kan. hakhakhak...azam saya pilihanraya tahun ni, nak lipat kat meja.hahahaha..boleh gitu?

Tu belum teringat mengundi masa kat U, mana nak kenal orang-orang yang tercalon tu kan. Jadi macammana nak pilih? Senang je, pilih nama paling sedap. hahahaha...takpun kalau kenal muka, tengok muka paling hensem. Setel! kikikiki...aje kene bebel kalau laki saya baca entry ni.

Oklah, oklah...saya nak g jenjalanlah petang ni. Boring la, dah bape hari duk umah je. hukhukhuk....

24 January 2013

Sambungan : Cabaran Soft Book

Assalamualaikum =)

Entry ni merupakan sambungan dari entry ni Cabaran Soft Book..ngeee
Sejak saya post entry ni, saya dapat beberapa feedback di emel. Di bahagian komen ada juga.
Ada yang nak tengok page dalam dan beberapa lagi soalan lain. huhu...
Mula-mula rasa macam kelakarlah pulak sebab soft book saya ni biasa je dan takde pape keistimewaan pun. Tapi takpelah, sekurang-kurangnya korang yang nak try buat soft book untuk anak-anak bolehlah cuba cara saya ni ye. ;)

Sebenarnya soft book saya ni boleh dijadikan flash card juga.
Penat juga fikir macam mana nak jadikannya kemas.
Saya pernah tengok seorang crafter buat soft book.
Dia jahitkan bahagian tepi untuk cantumkan kesemua kulit dan pages.
Kelihatan tidak berapa cantik di bahagian jahitan tu dan saya masih tak jumpa lagi tips untuk bagi dia bercantum terus (dalam bayangan dah ada cuma belum cuba). Akhirnya fikir punya fikir, saya jadikan flash card jela. Itu paling simple dan paling mudah nak difikirkan. Betul tak?




Bahagian kulit saya buat sambungan cerita. hee..
Ok, rasanya tengok gambar pun korang dah dapat bayangan nak buat kan?
Malas rasanya nak mengulas sebab telinga tengah sumbat headfon dengar lagu Tasha Manshahar, Be Mine. ekekeke...
Maaf kalau ayat entry ni sedikit carca-marba. ;)

SALAM MAULIDUR RASUL.
Sekian.


18 January 2013

Mari Beriklan

Assalamualaikum =D

Terlupa pulak nak cerita pasal benda baru kat blog saya ni.
Sebenarnya ngada-ngada je nak post 2 entry..hihi

Saya ada buat ruang untuk beriklan kat atas sekali tu. Nampak kan?
Sapa-sapa nak iklan bolehlah emel saya ye.
Tak mahal pun.
Kalau tak cuba tak tau kan. heee...

Ok. tu je...

Cabaran Soft Book..ngeee

Assalamualaikum =D

Salam hari Jumaat yang penuh barakah.
Sebenarnya saya ada gambar nak upload tapi pikir punya pikir rasa macam takut pulak nak upload.hihihi...

Gambar ni sebenarnya gambar order dari kawan.
Dia mintak saya buatkan soft book untuk anak dia dan sorang lagi kawan saya.
Sebenarnya saya kenal diorang ni masa saya jadi guru ganti kat sekolah suami saya mengajar. heee...

Nak tau bila kawan saya ni order?
Haaa...ni yang takut nak cerita ni. Dia order bulan Jun 2012.
Nak tau bila siapnya?
Haaa...siapnya Disember 2012.
hahaha...terukkan! Kesian kawan saya menanti. Saya panggil Kak Jannah ok. ^^
Masa Kak Jannah order merupakan minggu terakhir dia kat sekolah tu sebab dia nak pindah ke Rawang.
Jadi saya kata takpelah, nanti saya pos. Kak Jannah ni order dua bijik, satu untuk anak dia dan satu lagi untuk anak cikgu lagi sorang, Farizan. Kononnya jadi present sempena dia nak pindahlah. Buat punya buat, tangguh punya tangguh sampailah bulan November.
Tup tup, si Farizan tu pun dapat pindah ke Terengganu pulak. Bayangkan dua-dua dah pindah, order yang ciput tu pun tak siap-siap.hihihi.. Ehhh sebelum tu, Kak Jannah ni order tanpa pengetahuan Farizan dan saya pun senyapkan jela.

Setelah banyak halangan dan rintangan, akhirnya selama lebih kurang 6 bulan saya dapat jugak siapkan. heee... saya buat sikit-sikit, bukan buat last minute tau. ;)

Mari-mari tengok gambar.
Untuk pengetahuan, masa order Kak Jannah bagi saya gambar bantal yang dah siap print out.
Saya tak tau nak kredit macam mana kat crafter tu sebab saya tak tau link dia.
Kak Jannah berkenan dengan design crafter tu kot. Mintak maaflah ye, kalau crafter tu tengok ni design dia. huhu..Tapi taklah 100% sama. Adalah pengubahsuaian sikit.

Ni buku nombor-nombor ye.
Mencabar le buat soft book ni.
Jadi gambar ni sekadar nak pamerkan sajelah.
Belum ready nak ambik tempahan. heee...
Yela, customer yang order bukan kenal saya pun.
Buatnya nanti siapnya lambat, mau kena marah saya 24/7 ...heeeee...
Crafter lain, bolehlah dapat ilham serba sikit dari soft book saya ni ye. ;)




Sikit jela ye. Gambar dalam tak payah tengoklah ek.
Dari segi kepuasan hati, 90%. eheheh

Okey, sekali lagi.

BUAT MASA NI SAYA TAK AMBIL TEMPAHAN UNTUK SOFT BOOK YA!

Daaa....

16 January 2013

Segmen Membebel =D



Assalamualaikum =)

Hari ni takde nak update gambar.
Cuma nak membebel sikit. hee..

Kisah 1
Sejak akhir-akhir ni, ramai yang isi order form kat e-store untuk order barang. Bila saya reply, takde respon pun dari pembeli. Contoh dalam 10 orang, hanya sorang dua je yang reply. Yang lain senyap. Kenapa ye? korang tak cek emel ke? atau sebenarnya tak tau  bila saya reply, akan masuk ke emel korang? huhu....

Jadi, beberapa hari lepas saya ubah sikit order form tu. Bahagian last sekali saya suruh tick untuk cek emel.hihihi...macam paksa pulak. Yela, manalah tau, 1st time nak beli online ada yang tak tau sebenarnya kena cek emel lepas order. Mudah-mudahan setel pasal tu.

Kisah 2
Malam tadi saya try la jenguk kat website saya tu. Saya try klik sana-sini untuk buat apa yang patut. Try n error lah katakan. Bila tak tau saya google. Adalah dalam 5 minit saya godek-godek tiba-tiba saya diserang migrain dan sampai sekarang tak hilang lagi migrain. Fuhh...bila dah migrain gini memang takleh nak buat apa-apalah. Nak nangis rasanya, bilalah boleh siap website tu.huhuhu..bukan kedekut nak upah orang tapi jimat duit.hihihi.

Dah lama rasanya tak migrain. Kalau banyak berfikir, saya mesti kena migrain. Tapi migrain saya tak seteruk ayah saya. Ayah saya sampai muntah-muntah, masa zaman dia muda dulu lah. Saya setakat rasa nak muntah je. Sapa yang ada migrain mesti tau rasanya camne kan? Nak tunduk ke, sujud ke...pehhh macam nak terkeluar biji mata.

Dulu saya pernah cek, doc cakap migrain akan hilang sendiri bila usia dah meningkat ke 30an. Wahh lama lagi tu...Bayangkan saya kena migrain umur saya 13 tahun. Sekarang dah tutt tahun..hihi.. Kiranya dah belasan tahun saya berkawan dengan migrain. 

Saya masih lagi godek-godek website tu. Takpelah, pelan-pelan. ;)

14 January 2013

Paparan Tempahan & Keterujaan ^^

Assalamualaikum =)

Alhamdulillah, setelah beberapa hari saya mendiamkan diri, malam ni saya update blog semula. huhu...
Beberapa kerja dah siap, novel pun dah habis baca.heee

Planning seterusnya konon nak siapkan website baru saya, www.inspiredesign.com.my tu tapi dah dapat order baru pulak. Err, terpaksa menangguhkan lagilah nampaknya.huhuhu...nak upah orang siapkan website, kedekut fulus pulak.hihihi...pikir 10 ke 20kali jugaklah nak upah orang buatkan website. Bukannya apa, rasa macam boleh belajar buat je walaupun tak tau pape(berlagak sikit). Masa study dulu, mana ade belajar buat website dalam hosting yang dah tersedia ada semuanya. Dulu belajar kena buat coding sendiri. Entah apa bentuk coding pun dah lupa dah. Juling-juling biji mata kalau banyak error. Yang ni entahlah, nak kena study ni. huhu...

Oklah, sebelum saya mulakan dengan paparan gambar tempahan. Di sini dengan rasa teruja nya saya ingin memberitahu kepada korang semua, dalam entry saya sebelum ini iaitu Kembali di Tahun 2013 ;D saya telah menerima satu komen dari seorang penulis novel yang baru saya jatuh cinta dengan penulisannya (err...tak tau nak susun ayat camne). Hana Ilhami. Penulis novel Perempuan Lindungan Kaabah. Woww...terkezuttt + teruja mak! Blushing...suke suke suke

Baik, sambung-sambung...
Kat bawah ni gambar order hujung tahun 2012. Jom cuci mata.

Yang ni gambar keseluruhan. cewahh! =D


Mari kita tengok apa yang di order...
1. Sepit Rambut



2. Kerongsang


3. Soft Headband


4. Bookmark


Sekian. Itu saja untuk malam ini.
Mungkin saya akan mendiamkan diri lagi buat beberapa ketika. hehe...

08 January 2013

Kembali di Tahun 2013 ;D

Assalamualaikum =)

Waahhhh nampaknya dah masuk hari ke-8 tahun 2013, dan ini adalah entry pertama saya. ish ish ish ....
Saya jadi malas nak update blog. huhuhu...
Sebab apa tau, hari tu saya beli 3 buah novel. Ohhh saya ni kaki novel okeh! Jadi, nak menghabiskan baca la kononnya.
Tapi setiap hari dapat baca sikit jer. Masa selebihnya buat kerja rumah & siapkan order.

Order dari regular customer kali ni memang mencabar betul. Sakit-sakit dah tangan ni menggunting. Kalaulah dah ada mesin potong kain yang macam printer tu kan best. Risau betul customer marah sebab lambat sangat siap. huhuhu. Maaf sangat-sangat.

ok, kat bawah ni saje nak tempek gambar ready stock huruf felt. berminat bolehlah order ye ;)


Berbalik pasal novel tadi. Disebabkan saya ni kaki novel saya pun berkeinginan nak menulis novel sendiri. Percaya tak saya telah menyiapkan karya saya sendiri tak silap saya masa baru grad dulu kot, tahun 2009. Lepas tu saya try hantar kat publisher, setahun kemudian dapat jawapan. Kene rejected!!! hahaha...

Masa sekolah, saya rajin menulis cerpen & pernah sekali tu tersiar kat akhbar apa ntah. Tak ingat dah. Masa tersiar tu, saya tak beli pun tetiba kawan-kawan dan cikgu saya pulak yang sibuk tunjuk cerita saya masuk paper. huhuhu..pastu dapat duit poket. kekeke...seronok! Lepas tu saya tulis lagi cerita-cerita pendek dan ada sekali saya hantar kat majalah Keluarga untuk slot yang kelakar tu. Ehh terpilihlah. Masa tu cover depan gambar wardinah safiyyah kalau tak silap. Haa yang ni pulak, makcik-makcik saya yang sibuk. kekeke...diorang tanya dapat apa? Emmm...tak dapat apa-apa pun. Tapi seronok sebab cerita saya dipilih. huhuhu...Kalau ikutkan dah berapa banyak saya cuba siapkan novel, semuanya tergantung sebab sibuklah konon. Itu jelah satu yang siap penuh. huhuhu...

Emm takde apa yang menarik pun pasal pengalaman menulis ni. huhu.. Cuma tiap-tiap bulan saya akan pastikan saya beli sekurang-kurangnya 1 novel. Kalau ter miss bulan tu, saya cover bulan depan. Dapat suami pulak sporting, kalau kita tak beli bulan tu. Nanti dia tanyalah, tak beli novel ke? hikkkk...suke suke suke.

Ehh melalut panjang pulak kan..ntah pape je.

Sekarang saya tengah baca novel "PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH".
Jujur saya katakan, saya rekemen lah korang yang kaki novel beli novel ni. Best sangat! Kadang-kadang saya membayangkan penulis pun seorang "PEREMPUAN LINDUNGAN KAABAH". Tambah lagi sorang penulis feveret saya. Sebelum ni Siti Rosmizah. huhuhu...

Itu saje untuk hari ni, Selamat Tahun Baru 2013.

Jom LIKE Page Inspire Design ^^