18 July 2013

Edisi Sentap Malam Jumaat

Assalamualaikum =)

Dah lama saya tak update blog waktu malam.
Sejak bape bulan yang lepas, saya ada jadi agen kepada beberapa online seller.
Ataupun nak senang paham, DROPSHIP.

Kiranya kesimpulan awal saya nak bagitau, nasib saya kurang baik dengan owner salah satu produk yang saya jual.

Saya bukan nak nasihat sebab saya sendiri pun kadang-kadang terlepas pandang dengan kekurangan servis kita dengan pelanggan tapi apa yang saya boleh ingatkan, KALAU TAK RETI NAK BUAT DROPSHIP, TAK PAYAH GATAL NAK BUAT. huhuhu...

KALAU TAK DE MASA NAK LAYAN AGEN, TAK PAYAH BUAT DROPSHIP.

Haaa...kau, saya betul-betul emosi malam Jumaat ni.
Apa yang berlaku pada saya?
Haa meh tengok.

1. Owner hanya beri barang yang tak laku untuk agen jual
2. Owner mendahulukan pelanggannya sehinggalah stok habis, barulah tengok order dari agen. Jadi, bila dia reply order dari agen. Semua SOLD OUT.
3. Owner mengambil masa lebih 24jam untuk reply pertanyaan dari agen sedangkan dalam term, dia minta kita tanya stok terlebih dahulu sebelum ambil duit.
4. Owner kerap kali buat silap dengan availablity stock. Kejap ada, kejap sold out. Kesannya buat customer kepada agen kurang percaya lagi.
5. Owner tidak menggunakan konsep win win situation sebab apabila penghantaran dibuat, label dan details owner semua terpampang kat parcel. Ini dah dikira mencuri customer dari agen. Dapat detected daripada cara owner ambil details customer. Maklumat yang tak perlu juga diminta. Tak mustahil owner akan ambil maklumat customer daripada agen untuk customer terus membeli dengan mereka.

Saya dah pernah beberapa kali buat dropship dengan beberapa online seller. Kalau yang bagus tu, bagussss sangat-sangat. Tapi kalau sebaliknya, memang hampeh. Masalahnya yang bagus tu, tak kena kan fees pun. Yang tak bagus tu, ada jugak kena bayar. Setakat ni, dah 3 kali saya dapat online seller yang bad services.

Saya buat dropship, salah satu sebab mestilah nak tambah income kan. Sebab lain, saya nak FB PAGE saya sentiasa update dengan barang-barang. Kalau nak harap kraf saya ni, asyik barang yang sama jela melainkan sesekali je ada barang baru. Saya tak pandai nak update status setiap masa. Jadi saya lebih suka update barang je kat FB. Kalau kat blog lainlah..uhuhuhu.

Kawan saya pun pernah juga ada problem dengan owner dropship. Terus dia cabut lari. Bukannya kita takde sale. Kadang-kadang sale mencanak-canak tapi owner boleh buat sambil lewa.

Jadi, pada korang-korang yang dropship tu carilah owner yang betul-betul boleh beri servis yang baik. Kalau tak, cabut lari jek. Nak buat dropship ni kena ada satu sistem yang efisyen. Bukan nya, orang buat dropship kita pun nak buat jugak. Last, dropshippe yang makan hati tau. Boleh giler jadinya..huhuhuhu..

Ya Allah sabarkanlah hati ku di dalam bulan penuh berkah ini. AMIN...

Mekaseh kerana sudi baca. =D

1 comment:

Wawa Ashihara said...

betul2..sy pon lbh kurang cm sis :)

bru2 nk jd dropship dealer brg tu..syrt kne wt kne beli dlu brg dy 3items(nseb belas2 RM je).. kita nk bli, tye bape sume ,.hmpeh xbalas..cmne la kite nk tw total bape.. sptot nk jd dealer kne la lyn agen tu baik2 bru agen de smgt nk promote brg2 tu ..

grm gk ngn dealer cmni , huhu .. pnye la crk agen nk beratus2 , tp lyn agen pn cm nk xnk. kite ni kdg2 byk customer, dh tye bape..kite nk cnfirmkn kt dealer bape n yg ready stok , dealer wt kepala pula . aishh ~

dh buat customer dan de yg xprvye kite jual.. kn susah cmtu..sabar jela .huhu

Jom LIKE Page Inspire Design ^^